Tussenjaarder.

In mijn kleine introductie noem ik mezelf een ‘tussenjaarder’. Ik hoop dat je snapt wat ik daarmee bedoel, maar zo niet: ik heb een tussenjaar. Mijn tweede eigenlijk al. Ik wilde er een beetje over schrijven, vooral omdat mijn tussenjaren nét iets anders zijn dan het beeld wat de meeste mensen erbij hebben.

De zoveelste open dag van de Universiteit Utrecht. Ik ben op wat ouders na de oudste in de zaal. Waar ben ik mee bezig? Ik begin me rot te voelen, voel dat ik faal, maar dan denk ik terug aan mijn stressvolle middelbare schooltijd en ben ik héél blij dat ik nu pas ga studeren.”  

Dit schreef ik vorige week in de trein terug naar huis, nadat ik de presentatie van Psychologie had bezocht. Het vat goed samen waarom ik nog niet studeer; ik ben er nog niet klaar voor. In het laatste jaar van de middelbare school, rond de kerstperiode, begon ik zó te twijfelen… Ik schreef me uit voor Diergeneeskunde (ik had gelukkig alleen nog maar de vragenlijsten ingevuld en was niet al bezig met leren) en besloot om – als ik geslaagd was – een jaartje niks te doen. Tijdens saaie lesuren droomde ik weg wat ik allemaal zou doen: in een koffietentje werken, kleine reizen maken, heel veel bloggen… De gedachte ‘waar ben ik mee bezig?’ kwam wel vaak naar boven, maar over het algemeen voelde ik me erg opgelucht dat ik na die stressvolle tijd niet meteen aan een nieuwe stressvolle tijd begon. Ik ging inderdaad werken bij een koffietent, maakte kleine reizen, begon een blog en genoot heel erg van mijn vrijheid. Maar deze stemming van vrijheid-blijheid veranderde toen ik na keihard leren voor de toelatingstoets niet was aangenomen bij Diergeneeskunde. Ik had Nederlands als plan B, maar toen dat plan echt in werking moest worden gesteld was ik opeens niet meer zo enthousiast…

Wat moest ik nu? Toch wel Nederlands studeren?  Ik heb me nog nooit zo niet op mijn plek gevoeld als op die matchingdag… Ik kon wel janken toen. Een tweede tussenjaar nemen? Maar ik wilde zo graag nu studeren… Dat praatte ik mezelf tenminste aan, omdat iedereen om mijn omgeving die er even tussenuit was nu weer ging beginnen. Uiteindelijk had ik wel door dat ik niet iets moest gaan studeren ‘om het studeren’, en dus was het idee van een tweede tussenjaar opeens niet meer zo gek. Er waren een aantal dingen waar ik in mijn eerste jaar geen tijd voor had genomen, in ieder geval niet genoeg als ik zou willen. Het feit dat ik na een paar maanden schoolvrij mijn eerste relatie indook, stond me in veel dingen eigenlijk in de weg. Ik heb er absoluut geen spijt van – het was zeker heel leerzaam – maar ik ben blij dat ik nu nog een keer de kans heb om die dingen te doen.

Een relatie armer maar een nieuw baantje, blog en plan B rijker ben ik dit tweede tussenjaar heel anders ingegaan. Ik kan nu goed sparen, maar er is nog geen bestemming of doel waar ik warm van word. Als ik weg wil is dat sowieso na alle selectieprocedures, rond maart / april, dus ik heb nog genoeg tijd om iets tegen te komen waarvan ik denk: hé, dat lijkt me wel gaaf.  Ik zie het allemaal wel. Het feit dat ik dit kan zeggen en hier compleet oké mee ben, is een behoorlijke vooruitgang vergeleken met vorig jaar.  Ik doe nog steeds veel leuke dingen, omring me met leuke mensen, neem tijd voor mezelf en geniet nog steeds volop van mijn vrijheid. Ik twijfel er overigens niet aan dat dit ten koste gaat van mijn motivatie om weer in de boeken te gaan duiken, want uiteindelijk wil ik dat wel echt. Alleen niet nu, en wel de goede studie.


Op de foto zie je mijn thuisstad, Alkmaar. Ik heb ook gewoon moeite om deze fijne stad te verlaten voor Utrecht, hoezeer ik Utrecht ook waardeer. 

Advertenties

2 gedachten over “Tussenjaarder.

  1. Ik kan me voorstellen dat je je nu misschien oud voelt tussen de rest. Maar wat ik in ieder geval wilde delen is dat ik heb gemerkt dat het studeren mij een stuk beter afging nadat ik er tussenuit geweest was. Juist een beetje ouder hielp mij echt. Ik vind dat je trouwens mooi schrijft!

    Like

    1. Ja dat idee heb ik ook hoor! Maar met de open dag zat ik tussen mensen die misschien in de 4e zaten, haha. Dat verschil was dus wel groot. Ik denk dat een beetje ouder en een beetje wijzer (over mezelf) mij ook zeker gaat helpen. En dankjewel voor je compliment! Fijn om te horen 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s