Je moet (bijna) niks.

Ik moest het boek van The Self Help Hipster hebben. Waarom wist ik niet, maar het moest gewoon. Dus ik liep voor ik naar mijn werk ging de boekhandel in, en daar hadden ze hem zowaar. Die zaterdagavond had ik toevallig geen plannen en kon ik mooi meteen in het boek beginnen.  Tijdens de eerste hoofdstukken kwam ik er onder andere achter dat Lianne, a.k.a The Self Help Hipster, psychologie gestudeerd heeft. Ik vond haar al tof, maar nu nog toffer, want dat wil ik ook misschien gaan doen. Meant to be, dat boek en ik.

Niet verrassend, maar wel makkelijk om samen te vatten: de titel ‘Je moet (bijna) niks’ is de hoofdboodschap van het boek. Het klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook. Je moet bijna helemaal niks in je leven. Zoveel van wat we doen is optioneel maar door ‘de maatschappij’ en ‘social media’ lijkt het alsof alles ons wordt opgelegd. Zelfs als je een tussenjaar hebt zoals ik wordt toch een soort van van je verwacht dat je keihard gaat werken om vervolgens te gaan backpacken in Australië. Gelukkig had ik vorig jaar al door dat ik dat niet wilde, en deed en doe ik veelal wat ik zelf wil in mijn tussenjaren. Maar het kon nog een stapje meer en dat besefte ik na het lezen van dit boek. Ik hoef geen krachttraining te doen in de sportschool als ik dat niet leuk vind. Ik hoef geen 5 dagen per week te werken als ik daar geen zin in heb. Ik hoef ook niet mee naar de verjaardag van mijn tante als ik liever voor de 5e avond op rij Gilmore Girls wil kijken.

In een ander hoofdstuk schrijft Lianne over het belang van passief zijn. Ik kan me herinneren dat ik daar vroeger heel goed in was. Uren achter elkaar lezen of of de paarden-pagina van Hyves surfen en Taylor Swift luisteren… Maar in de loop der jaren, waarin altijd wel een toets te leren viel of een huiswerkopdracht gemaakt kon worden, ben ik dat een beetje verleerd. Gelukkig word ik er weer langzaamaan steeds beter in, want ik hóéf ook gewoon bijna niks te doen. Dat is nou juist het geluk van thuiswonend zijn en werken. Ik kook vaak als ik vrij ben en doe heus wel andere klusjes, maar het moet niet. Ik merk ook gewoon dat ik die ‘loze momenten’ nodig heb. Ik word er rustig van, laad ervan op, en heb daarna genoeg energie om te gaan werken of sociaal te zijn. Mijn favorieten passieve activiteiten? Netflixen natuurlijk, of Youtube-filmpjes kijken. Struinen op de website van TheBestSocialMedia of Cosmopolitan, enkel een beetje akkoorden spelen op mijn keyboard… Ik kan er ook intens van genieten om ‘s avonds na het douchen mijn pyama al aan te trekken en lekker vroeg naar bed te gaan. Zelfs als ik de dag erna vrij ben en kan uitslapen.


Eigenlijk weet iedereen diep van binnen wel dat je niks moet en dat het goed voor je is om af en toe rust te nemen. Toch is het fijn om het van iemand als The Selp Help Hipster te horen – iemand die wat mij betreft geloofwaardig en down-to-earth is. Ik wil je absoluut niet opleggen om dit boek te lezen, maar ga het toch maar doen. Hopelijk haal je er iets uit voor jezelf waar je iets aan hebt. Maar dat kan ik je eigenlijk wel garanderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s